Folkestrejken i København den 30. juni 1944
Folkestrejken i København varede fra 30. juni til 4. juli og var en kampstrejke, der var udløst af kommunisterne og derefter overtaget af Frihedsrådet med sympatistrejker i en række byer på Sjælland, Lolland-Falster samt Sydjylland.
De følgende bølger var proteststrejker, der enten proklameredes af eller blev fulgt op af Frihedsrådet; i august efter nedskydningen af 11 modstandsfolk, 15-19. september, da 400 fanger blev overført fra Frøslevlejren til koncentrationslejre i Tyskland, og fra 19. til 22. september på grund af politiets internering. Derudover var der i flere byer proteststrejker, som havde lokalt grundlag.
Strejkens forløb
30. juni.
S-tog, Sporvogne holdt op med at køre samme dag. Telefoncentralerne, butikker og kontorer lukkede. Kun el, gas og vand -forsyningerne blev opretholdt, ligesom hospitalerne fortsat fungerede.
Dr. Werner Best og andre tyske generaler havde dog fået nok, og mente at de københavnske ledere skulle tugtes. Straffeaktionen “Operation Monsun” blev indledt og tyske tropper fra hele Danmark blev dirigeret mod København for at deltage. Om aftenen blev de offentlige værker besat, og der blev lukket for el, vand og gas.
1. juli.
København blev erklæret i belejringstilstand, afskåret fra omverdenen, spærretiden blev strammet, og det blev meddelt, at militæret ville skyde på sammenstimlinger og personer, som ikke straks legitimerede sig under spærretiden. Strømmen af flygtninge, der var startet om fredagen d. 30 juni blev således også stoppet.
Danmarks Frihedsråd udsendte samme dag en opfordring til alle københavnerne om at fortsætte strejken.
2.-3. juli.
Dr. Werner Best, og de tyske generaler gav efter, og Schalburgkorpset blev fjernet fra gaderne. Dette fik Frihedsrådet til at afblæse strejkerne og proklamere, at sejren var vundet. I radioen opfordrede ledende politikere folk til igen, at genoptage arbejdet.
4.-5. juli.
Den 4. juni kom der gang i de fleste arbejdspladser igen, og de offentlige transportmidler begyndte at køre igen. Den 5. juli holdt de sidste strejker op.
Folkestrejken 1944 efterspil.
12. juli proklamerede Frihedsrådet to minutters stilhed til minde om dem, der mistede livet under strejken, og rundt om i byen blev der lagt kranse og buketter på de steder hvor der var blevet dræbt folk.