Kampdykkere – Decima MAS: Italiens frygtede specialstyrke under Anden Verdenskrig
Italien var blandt de første nationer til at udvikle en specialenhed til undervandskrigsførelse. Denne eliteenhed – kendt som Decima Flottiglia MAS – kombinerede mod, teknologi og militær ekspertise i en række dristige sabotageoperationer til søs. De italienske kampdykkere blev en alvorlig udfordring for den britiske flåde i Middelhavet.
Hvad var Decima MAS?
Decima MAS (forkortelse for Decima Flottiglia Mezzi d’Assalto, dvs. “10. angrebsfartøjsflotille”) blev officielt oprettet i 1939 som en del af den italienske flåde, Regia Marina. Enheden udsprang af årtiers italienske eksperimenter med miniubåde og bemandede torpedoer – fartøjer, der kunne bringe dykkere tæt på fjendens skibe og havnefaciliteter i dyb hemmelighed.
Deres mest ikoniske våben var den menneskebårne torpedo kaldet SLC – Siluro a Lenta Corsa, populært kaldt Maiale (“grisen”), fordi den var vanskelig at styre. Torpedoen kunne fragte to dykkere i fuld udrustning ind i fjendtlige havne og anbringe sprængladninger direkte under skibe.
Hårdfør træning og avanceret teknologi
Kampdykkerne i Decima MAS gennemgik ekstremt krævende træning. De blev oplært i fridykning, undervandsnavigation, sprængstofteknik og nærkamp. Selv mindre fejl kunne føre til bortvisning.
Udstyret var specialdesignet til lydløse operationer. De brugte gummidragter, lukkede iltapparater (rebreathers) og kompakte sprængladninger. Til overfladeoperationer anvendte de hurtige motortorpedobåde – de såkaldte MAS-fartøjer, som enheden delvis er opkaldt efter.
Den legendariske mission i Alexandria
Natten til den 19. december 1941 udførte Decima MAS sin mest berømte operation. Seks kampdykkere, fordelt på tre Maiale-torpedoer, sneg sig ind i den stærkt bevogtede britiske flådehavn Alexandria i Egypten.
De anbragte sprængladninger under to britiske slagskibe: HMS Queen Elizabeth og HMS Valiant. Begge skibe blev alvorligt beskadigede og var ude af kamp i flere måneder. Også en olietanker og en destroyer blev ramt. Dykkernes tilfangetagelse ændrede ikke det faktum, at operationen blev en enorm propaganda-sejr for Mussolinis regime.
En splittet enhed efter 1943
Efter Italiens kapitulation i september 1943 blev Decima MAS splittet. En mindre del af kampdykkerne samarbejdede med de allierede. Hovedparten sluttede sig dog til den tysk-støttede Salò-republik i Norditalien og førte krigen videre på Achse-magternes side.
Enheden blev nu ledet af prins Junio Valerio Borghese, også kaldet Den Sorte Prins. Under hans ledelse deltog Decima MAS i anti-partisanoperationer og samarbejdede med tyske SS-enheder. Enhedens ry blev i denne periode stærkt belastet af anklager om hård fremfærd og overgreb – især mod civile.
Arven efter Decima MAS
Trods de kontroversielle handlinger i krigens slutfase har Decima MAS haft stor betydning for udviklingen af moderne specialstyrker. Deres teknologiske innovation og operative erfaringer dannede grundlag for enheder som:
- U.S. Navy SEALs
- British Special Boat Service (SBS)
- Israels Shayetet 13
De viste, at små, veluddannede enheder med specialudstyr kunne påvirke store militære slagmarkeder. Metoder som brug af undervandstorpedoer og dykkermissioner anvendes stadig – nu i langt mere avancerede former.