Danske Kvinders Beredskab – DKB

Under besættelsen gjorde Danske Kvinders Beredskab stor nytte.

Del denne side.

Danske Kvinders Beredskab (DKB) – Historie, Indsats og Betydning

Danske Kvinders Beredskab (DKB) var en frivillig beredskabsorganisation, der blev stiftet i marts 1940 på initiativ af Indenrigsministeriet. Organisationen hørte under Dansk Luftværnsforening og havde den daværende kronprinsesse Ingrid som protektor. DKB blev hurtigt populær, og gennem opfordring til lokale kvindeorganisationer lykkedes det at oprette afdelinger over hele Danmark.

DKB’s Rolle under Besættelsen

Medlemmer af foreningen stod altid til rådighed for de danske myndigheder og blev trænet til at varetage opgaver inden for plejning, sygepleje, socialt arbejde og børnepasning. Under den tyske besættelse af Danmark spillede DKB en central rolle i humanitære indsatser. Organisationen var blandt andet involveret i modtagelsen af de berømte “Hvide Busser”, der transporterede skandinaviske fanger hjem fra de nazistiske koncentrationslejre.

Efter befrielsen ydede DKB også en stor indsats i forbindelse med de tyske flygtninge, der ankom til Danmark. De frivillige kvinder hjalp med sygepleje, maduddeling og logistik i de midlertidige flygtningelejre.

DKB’s Udvikling og Medlemstal

I perioden 1940-1945 havde DKB omkring 42.000 medlemmer fordelt over hele landet. Organisationen fortsatte sin indsats i efterkrigstiden og udviklede sig løbende for at kunne imødekomme nye behov i samfundet.

DKB eksisterede som organisation frem til 1990, hvor den blev opløst efter 50 års virke. I disse år spillede foreningen en vigtig rolle i dansk beredskabshistorie og var et eksempel på kvinders evne til at organisere sig og tage ansvar i krisetider.

Arven efter DKB

Selvom DKB ikke længere eksisterer, har organisationen efterladt sig et varigt aftryk i dansk historie. DKB var en af de første store kvindeorganisationer i Danmark, der satte fokus på frivilligt arbejde og kvinders rolle i samfundets beredskab.

Flere af de arbejdsopgaver, som DKB varetog, er i dag en del af de danske myndigheders og NGO’ers arbejde inden for humanitær bistand og krisehåndtering. Foreningens arv lever videre i det danske beredskabssystem, hvor frivillige stadig spiller en vigtig rolle i katastrofesituationer.